Studie: Fyra av tio bostadsrättsköpare struntar i föreningens ekonomi

Enligt enkätundersökningen struntar 29 procent av de tillfrågade bostadsrättsköparna helt i att läsa föreningens årsredovisning, ytterligare en andel uppger att de visserligen läst men att årsredovisningen inte spelat någon roll för deras beslut.

Utan koll på bostadsrättsföreningens ekonomi är det svårt att göra sig en korrekt uppfattning om sin egen boendekostnad och vad objektet är värt, varnar Arturo Arques, privatekonom hos Swedbank och Sparbankerna.

”Många köpare missar tyvärr att sätta sig in i bostadsrättsföreningens ekonomi och nöjer sig kanske med att läsa objektsbeskrivningen. Då riskerar man att gå miste om viktig information om föreningens lån, sparande och framtida renoveringar som alla har inverkan på framtida avgifter och räntor för den enskilde bostadsrättsinnehavaren”, säger han enligt ett pressmeddelande.

Sådant som påverkar föreningens och dess medlemmars kostnader är ifall föreningen har lån och ifall man sparar för framtida underhåll.

”Med koll på föreningens ekonomi är det enklare att bedöma hur mycket som är rimligt att betala för bostadsrätten. Det blir också enklare att planera för sin framtida ekonomi och undvika oväntade avgiftshöjningar”, säger Arturo Arques.

https://www.di.se/live/studie-fyra-av-tio-bostadsrattskopare-struntar-i-foreningens-ekonomi/

E-handel lyfte Hugo Boss försäljning

Hugo Boss försäljning gick bättre än analytikernas förväntningar under det fjärde kvartalet 2018.

Efter ett starkt e-handelskvartal (+37 procent jämfört med samma period 2017) och ett lyft på Kinamarknaden framgår av den tyska klädjättens preliminära siffror att de totala intäkterna (783 miljoner euro) ökade med 7 procent jämfört med motsvarande period året innan.

Hugo Boss avancerade drygt 5 procent i den inledande handeln på Frankfurtbörsen.

https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/e-handel-lyfte-hugo-boss-forsaljning-6945425

Räntor & valutor: Små rörelser i Europa

Oro över det ekonomiska läget i Kina fortsätter att leda investerare till vad som ses som säkrare tillgångar.

Bloomberg News hänvisar till uppgifter från den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua om att Kinas president Xi Jinping varnat partiet om ”allvarliga faror” då riskerna ökar.

Han betonade vid ett ovanligt möte, ett slags ”seminarium”, med landets främsta ledare behovet om att upprätthålla politisk stabilitet. Detta ses som ett tecken på att partiet är allt mer oroat över de sociala effekterna av en långsammare ekonomisk tillväxt. Enligt Xi behövs större ansträngningar för att ”hindra och lösa stora risker”.

Vid 10-tiden är den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,25 procent, medan den svenska motsvarigheten är ned lika mycket till 0,46 procent.

Under förmiddagen väntar brittiska arbetslöshetsstatistik och tyska ZEW-index, som efter en svag utveckling under hösten oväntat vände uppåt i december. Index, som mäter sentimentet bland uppemot 300 finansexperter, steg i december till -17,5 från -24,1 i november.

Nu i januari väntas en nedgång till -18,4, enligt Reuters enkät bland analytiker.

Tidigare på morgonen släppte SEB en ny konjunkturprognos där de skriver att tillväxtutsikterna i Sverige har mörknat med oroande signaler från såväl inhemsk ekonomi som exportsektorn. Därmed försvagas de krafter som kan kompensera för det fall i bostadsbyggandet som nu är på väg. En expansiv politik ger ändå visst stöd och 2020 växlar ekonomin upp igen.

Enligt SEB:s prognos väntas Sveriges BNP öka 1,6 procent i år och 1,9 procent under 2020. I föregående prognos, i november, väntades BNP öka med 2,2 procent såväl i år som 2020.

SEB räknar med att inflationen kommer att dämpas i år och en viktig fråga för Riksbanken är om detta också kommer att leda till lägre inflationsförväntningar.

Den dämpade inflationen gör att Riksbanken går försiktigt fram med nya räntehöjningar. Riksbanken väntas höjs reporäntan en gång i år och sedan en gång till under 2020.

USA-räntorna pekar nedåt i den europeiska handeln, med tioårsräntan 3 punkter lägre på 2,75 procent.

I eftermiddag publiceras försäljningen av befintliga bostäder i USA, där en nedgång med 1,2 procent väntas, enlgit Reuters.

Enligt Bloomberg News har president Trump och seniora demokrater tagit de första mot en möjlig kompromiss om immigration och gränssäkerhet över helgen, trots att presidenten trappat upp sin fejd med representanthusets talman Nancy Pelosi. Den delvisa nedstängningen av den federala verksamheten är nu inne på sin femte vecka.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:1360 mot dollarn, stabilt jämfört med svensk stängning i går. Dollarn har samtidigt tappat mot yenen, till 109:43 (109:64).

Kronan är stabil mot euron och 1 öre svagare mot dollarn.

https://www.di.se/live/rantor-valutor-sma-rorelser-i-europa/

Modejätten visar vem som är Boss – aktien lyfter

Hugo Boss försäljning steg med 7 procent till 783 miljoner euro, motsvarande drygt 8 miljarder kronor, under det fjärde kvartalet. Analytikerna hade i snitt väntat sig en försäljning på 762,2 miljoner euro där det högsta estimatet låg på 775 miljoner euro enligt Bloombergs sammanställning. 

”Vi är övertygade om att vi kommer leverera en hållbar tillväxt och lönsamhet under 2019 och därefter”, säger Mark Langer, vd för Hugo Boss, i ett pressmeddelande. 

Försäljningen i jämförbara butiker växte enligt Hugo Boss snabbast i Asien under kvartalet. 

”Den positiva trenden fortsatte framför allt i Kina. Här nådde bolaget en hög ensiffrig valutajusterad försäljningstillväxt i jämförbara butiker även under det fjärde kvartalet”, skriver Hugo Boss. 

Totalt landade Hugo Boss försäljning under 2018 på 2.796 miljoner euro, enligt tisdagens preliminära siffror. 

Bolaget förväntar sig att ebitda-resultatet före engångsposter kommer ligga på samma nivå som under 2017 då siffran landade på 491 miljoner euro. 

Aktien stiger med omkring 5 procent i den inledande handeln. 

https://www.di.se/live/modejatten-visar-vem-som-ar-boss-aktien-lyfter/

Pareto ändrar riktkurser på spelbolagen inför rapportsäsongen

Riktkursen för Kindred sänks till 107 kronor från 121 med upprepat köptips.

Riktkursen för Leo Vegas sänks till 50 kronor från 65 med intakt köpråd.

Riktkursen för Catena Media sänks till 122 kronor från 130 med upprepad köprekommendation.

Riktkursen för Evolution Gaming sänks till 700 kronor från 800 med upprepat köp.

Riktkursen för Betsson höjs till 85 kronor från 77. Rekommendationen är alltjämt behåll.

Riktkursen för Kambi lämnas oförändrad med 250 kronor och oförändrat köpråd.  

Riktkursen för Aspire Global upprepas till 60 kronor med bibehållen köprekommendation.

Riktkursen för Net Ent lämnas oförändrad till 42 kronor med upprepat behållråd.

Det framgår av analyser.

https://www.di.se/live/pareto-andrar-riktkurser-pa-spelbolagen-infor-rapportsasongen/

Stockholmsbörsen vänder upp över nollan – Swedish Match leder uppgången

I andra änden på OMXS30 tyngde samtidigt SSAB, minus 3,9 procent, åtföljt av de fyra storbankerna, samt Volvo som fått sänkt riktkurs av Nordea.

Breda OMXSPI ligger klockan 09.35 0,1 procent upp, liksom OMXS30.

I övrigt har både Electrolux och Sandvik fått höjda riktkurser under morgonen och belönas med uppgångar på 0,7 respektive 1,1 procent. SKF rekylerar upp med 1,2 procent efter gårdagens tapp på 1,6 procent.

H&M stiger med en halv procent, trots sänkt riktkurs till 120 kronor från tidigare 130 kronor från RBC.

https://www.di.se/live/borsen-vander-upp-over-nollan-swedish-match-leder-uppgangen/

Vinstvarnar efter sjunkande biljettpriser

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/easyjet-vinstvarnar-efter-sjunkande-biljettpriser/

Easyjet på Tegel där integrationen av Air Berlins verksamhet varit besvärligare än väntat.
Easyjet på Tegel där integrationen av Air Berlins verksamhet varit besvärligare än väntat. Foto: Jens Kalaene/AP

Ryanair och Norwegians brittiska konkurrent Easyjet vinstvarnar. Sjunkande biljettpriser gör att vinsten per passagerarsäte faller med 5-10 procent under sexmånadersperioden som slutar i mars i år, skriver lågprisflygbolaget i ett pressmeddelande.

Bolaget hänvisar också till nya redovisningsrutiner och senare påsk 2019, som väntas belasta bolaget med 100 miljoner pund. Dessutom har integrationen av Air Berlins verksamhet varit besvärligare än väntat. 

Negativa effekter av den turbulens som uppstått i och med brexit uppges dock för närvarande inte vara något som bolaget oroar sig för, enligt ett uttalande från Easyjets vd Johan Lundgren för Financial Times.

https://www.dn.se/ekonomi/easyjet-vinstvarnar-efter-sjunkande-biljettpriser/

Plocka fem aktier som laddar för rapportrally

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Prova fritt i en månad

https://www.di.se/analys/plocka-fem-aktier-som-laddar-for-rapportrally/

BHP tar smäll på 5,4 miljarder efter produktionsstörningar

BHP hade en olycksdrabbad avslutning på 2018 med en tågurspårning i västra Australien, en brand i den Sydamerikanska koppargruvan Spence samt ett oväntat produktionsstopp i en gruva i södra Australien.

Framförallt tågurspårningen har enligt Financial Times varit i fokus bland branschanalytiker då BHP:s järnmalmsgruvor i västra Australien är bolagets viktigaste inkomstkälla. 

Urspårningen skedde i början av november och gjordes medvetet efter att ett gruvtåg med fyra lok och 268 vagnar skenat utan förare i loket, vilket Di tidigare rapporterat om.  

Totalt producerade BHP 57.835 kiloton järnmalm under det fjärde kvartalet 2018 vilket var en minskning på 6 procent jämfört med både samma period i fjol och föregående kvartal. 

https://www.di.se/live/bhp-tar-small-pa-54-miljarder-efter-produktionsstorningar/

SEB förutspår större löneökningar under 2020

Det bedömer SEB i sin nya konjunkturprognos.  

”Vi har en stark arbetsmarknad och lite högre inflationsförväntningar”, sade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist vid en pressträff.  

En återhållande faktor för löneavtalen är att inflationen väntas sjunka tillbaka och ligga en bit under Riksbankens 2-procentsmål när förhandlingarna sker nästa vår. Till detta kommer osäkra globala konjunkturutsikter. 

”En lägre inflation är en risk inför avtalsförhandlingarna”, sade Robert Bergqvist.

Tillsammans med en något högre löneglidning gör de högre löneavtalen att de totala löneökningarna väntas bli 3,2 procent under 2020.

https://www.di.se/live/seb-forutspar-storre-loneokningar-under-2020/

Norwegians konkurrent vinstvarnar – fallande biljettpriser tynger

Bolaget hänvisar också till nya redovisningsrutiner och senare påsk 2019, som väntas belasta bolaget med 100 miljoner pund. Dessutom har integrationen av Air Berlins verksamhet varit besvärligare än väntat. 

Negativa effekter av den turbulens som uppstått i och med brexit uppges dock för närvarande inte vara något bolaget oroar sig för, enligt ett uttalande från Easyjets vd Johan Lundgren för Financial Times.

https://www.di.se/live/norwegians-konkurrent-vinstvarnar-fallande-biljettpriser-tynger/

Serieentreprenören: ”Mindre än 1 procent av riskkapitalet går till kvinnliga entreprenörer inom tech”

Liknande nyheter

Taggar: SerieentreprenörenMindre , än1 procent av , riskkapitalet, gårtill , kvinnliga entreprenörer inom tech
DI – 06 nov 13 kl. 15:53

Serieentreprenören Fåhreus noterar ännu ett bolag

Trots att han tidigt blev internationellt uppmärksammad har det inte varit någon lönsam affär att ta rygg på serieentreprenören Christer Fåhraeus. Nu listar han ännu ett företag – generikabolaget EQL Pharma..

Dagens PS – 17 jul 17 kl. 08:18

Miljardären varnar för mördarrobotar

”Fram till den dag när robotar dödar folk på gatorna kommer de inte veta hur de ska reagera eftersom det verkar så diffust. AI är ett sådant ovanligt fall där jag tror att vi behöver vara proaktiva i hur vi reglerar det.” Så sa miljardären och serieentreprenören bakom bland annat Tesla och Space X, Elon Musk, när han talade om artificiell intelligens (AI) under helgens möte för National Governors Association, skriver sajten Breakit.

Sydsvenskan – 04 apr 14 kl. 16:58

Entreprenören frias från misstankar om skatteflykt

Över 50 miljoner kronor hade skatteflyktsmålet gett Skatteverket om de vunnit. Men enligt ett domslut i Förvaltningsrätten i Malmö är serieentreprenören Joachim Samuelsson oskyldig. Istället ska Skatteverket betala en halv miljon kronor för Samuelssons utlägg i samband med skattetvisten..

DrivaEget – 13 okt 14 kl. 14:36

Ny bloggare: serieenetreprenören Mike Blixt

 Allmänt  Vår nya bloggare serieentreprenören Mike Blixt låter dig följa med under resan att starta fem företag samtidigt. Hittills har han tipsat om att bygga ett team, lyckas med paketering och funderat över barnuppfostran som serientreprenör. Läs vidare, kommentera eller dela.

DI – 07 dec 16 kl. 15:29

Entreprenören tjänar miljoner på skidstjärnan

Serieentreprenören och Luleåbon Jon Inge Gullikstad täljer guld på den norska skidstjärnan Therese Johaug. Rättigheterna till klädmärket Johaug såldes i fjol för ett mångmiljonbelopp, skriver E24.no med hänvisning till Finansavisen..

GöteborgsPosten – 24 aug 18 kl. 05:00

Techmiljonären satsar på sängkläder

Från high tech till textil. Serieentreprenören Alexander Hars har hittat en ny bransch att investera i – och det hela började med att han inte hittade hållbara sängkläder när han och sambon behövde nya till hemmet..

Fler nyheter från VA

VA – 21 timmar sedan

Ny konkurs på fastighetsplattformen Tessin

Låneplattformen Tessin, som fokuserar på crowdfunding inom fastigheter, har drabbats av ytterligare en konkurs. Den här gången är det över 24 miljoner kronor som står på spel .

http://www.pressen.se/9801909.html