hirdetés
Magyar kultúra napja

A magyar kultúra napja alkalmából Kardos Sándor 1988-as rövidfilmjét ajánljuk olvasóinknak. A Hymnus Kornis Mihály ötletéből készült, az eredetileg 35 mm-es film rendezése mellett az operatőri munka is Kardos Sándort dicséri. A filmet a rendező és a Balázs Béla Stúdió beleegyezésével közöljük.

HÍR

Számos újdonsággal kezdi az évet a Magvető Kiadó. Február végén jön Grecsó Krisztián új regénye, Bodor Ádám nyolc, Várady Szabolcs tizenhat év után jelentkezik új kötettel. Nádasdy Ádám „lefordította" a Bánk bánt, és új fordításban olvashatjuk Arthur Koestler világhírű regényét is.

hirdetés

Interjú

Kincses Károly: Ez a könyv egy varázslatos személyiségről szól

Arról az emberről szól ez a könyv, aki litvánként szovjet volt, katolikusként buddhista, magyarként litván, és soha sehol nem tudott megállapodni, folyton útközben volt. – Normantas Paulius litván származású, de a halála előtti évtizedekben Magyarországon élő utazó, költő és fotóművész. Rendkívüli életéről Kincses Károly írt könyvet. A könyv szerzőjét kérdeztük.

JELENKOR 2019/1

Claire Messud: Búcsú Algírtól

Reggel a doktor helyett a pap jött el, magas, gyászos képű férfi, akár egy El Greco-portré. Elvégezte az utolsó szertartásokat. — A Jelenkor januári számát Claire Messud Szende Lotti fordításában megjelent regényrészletével ajánljuk.

Laudáció

Szörényi László: Szvoren Edina laudációja

...az irodalomtörténet-írásra, verselemzésre, irodalomtudományra, tehát az irodalomról szóló irdatlan írás-micsodára tett célzást, illetve avatta szereplővé tulajdonképpen, és egyúttal rejtéllyé, hiszen ezzel a minőséggel, mármint a rejtélyességgel, mindenfajta élő és élettelen szereplőjét is szereti felruházni – A Mészöly-díjas Szvoren Edinát Szörényi László méltatta.

A hét prózája

A hét prózája – Seneca: Marcia vigasztalása (részlet)

Mi az ember? A legkisebb ütésre, a legkisebb rázkódásra is ezer darabra hulló edény, nem kell hozzá nagy vihar, s összetörsz: akárhol is viaskodol, összeomlasz. Mi az ember? Gyönge test és törékeny, mezítelen, természete szerint védtelen, más segítségére szorul, a vakszerencse minden pimaszkodásának játékszere – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Modor Bálint: Lottó

Svábhegy 3.

– Jaj, Iván, kérem, kóstolja meg elébb, aztán ha sótlan, majd behozom – mondta nagyanyám és közben leöblítette mosogatóban az utolsó edényt, és fél szemével már a sót kereste. – Modor Bálint 2flekken.

Kánonkórus

Szilágyi Ákos: Benne-e vagy?

A Litera előszilveszteri kánonozására

Három a kánon. A magyar kánon. Úgyhogy kánonban fogjuk énekelni az állam bárkáját vontató volgai magyar emberek édes-bús dalát, ezt az ősi türk magyarnótát. Egy emberként fogjuk énekelni és én leszek ez az egy ember. – Szilágyi Ákos nótacsokra a Litera Kánonkórus című előszilveszterén hangzott el.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Kiáltvány

De nincsen oly rövidke lét, / melyért ne volna érdemes csalódni. /Hinni abban, ami szorongat épp. / Hinni a magány erejében. – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, egyik legújabb verse olvasható most nálunk.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Fénytöredékek

Ó, maradj! hiszen van még időd! / még lehetne! Ne mondd azt, hogy kitelt. / Ki osztja, kinek mennyi jut? Ki tölt testünkbe tartamot? – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, most egy friss verset olvashatnak tőle.

Kánonkórus

Nemes Z. Márió: „Most már mindenki mi leszünk!”

Ennek a szent célnak az érdekében úgy döntöttem, írja Nemes Zorro az Apahajó (1988) című önperformanszhoz írott bevezetőjében, hogy felajánlom testemet a nemzetnek. – Nemes Z. Márió írása a Litera Kánonkórus című előszilveszterén hangzott el.

Ott jártunk

Átnézni a tűzön

Mintha egyszerre lépnénk a szó és a látvány terébe, egy élet belsejébe és a nagy kereszteződésbe, amelyben múlt és jövő útjai összefutnak. – A hatvanéves Gyukics Gábor verseiből építkező Versvonzatok című kiállításon jártunk.

Litera Podcast 10.

LITERA PODCAST – Vladimir Jankélévitch Az irónia című könyvéről

Az irónia tökéletesen dedramatizálja végességünket, megbicsaklik rajta a tapasztalat, ez pedig arra figyelmeztet, hogy a világot szkepszissel érdemes kezelni. – A Litera Podcast 10. adásában Vladimir Jankélévitch Az irónia című könyvéről Jánossy Lajos, Modor Bálint és Szekeres Dóra beszélgetett.

És-ajánló

Az Élet és Irodalom 2019/3. számából

Az ÉS idei 3. számában Laczó Ferenc esszéje, Csuhai István Bernhard Schlink regényéről, Visy Beatrix Radnóti Sándor kötetéről írt. Vers Szolcsányi Ákostól és próza Bodor Ádámtól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍR

Elhunyt Mary Oliver költő

Elhunyt a természethez és az állatvilághoz szóló, magukkal ragadó ódáiról ismert Pulitzer-díjas Mary Oliver költő. A 83 éves író a limfómával való küzdelem után floridai otthonában tért végső nyugalomra.

Kornis folytatásokban

Kornis Mihály: Állami lefejezések ma

Úgy kell tenni. Azt kell mondani, a jelen valósága. Ha a rendőr kérdezi. Annak az emléke, amit most, ha felmondatják velem, éppen élek, tudok. - Kornis Mihály I című regénye folytatásokban.

PÁLYÁZAT

42. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat

Az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata meghirdeti a 42. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot, és 2019. április 23. és április 26. között Sárvár városában megrendezi az irodalmi pályázat táborát.

cheap swissgear backpack free sex video National news free sex movie cheap hydro flask Water bottle Shopping cheap off white Sportswear European websites Japan porn video Asian sex video