galéria megtekintése

Kerüli a kínos kérdést a kormány: vannak-e elhunytak a választói jegyzékben

5 komment


M. László Ferenc

Még az igazságügyi miniszter sem tudta megmondani, hogy vannak-e elhunytak a választói névjegyzékben – derült ki Trócsányi László válaszából, amelyet a Jobbik parlamenti képviselőjének, a külhoni magyarság ügyeivel foglalkozó Szávay Istvánnak adott.

Fotó: Bíró István / MTI

Az ellenzéki politikus azt firtatta, hogy a kettős állampolgárság bevezetése óta összesen hány, magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni állampolgár esetében jelentették a hozzátartozók az adott személy halálát a magyar hatóságok felé.

Trócsányi viszont megkerülte a kérdést, és csak arról volt hajlandó nyilatkozni, hogy a kormány kész a vonatkozó törvényeket módosítani, ha ebben a Jobbik is partner, hiszen a jogszabály kétharmados. Ezzel lényegében elismerte: nincsenek törvényi garanciák, nem tudják megakadályozni, hogy az elhunyt külhoni állampolgár nevében valaki más voksoljon. Korábban Völner Pál igazságügyi államtitkár is kikerülte a válaszadást mondván a a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az illetékes.

 

Ám - mint arról korábban a Népszabadság beszámolt - az NVI sem tudott adatokat adni arról, hogy a külhoni választók névjegyzékéből az elmúlt években hány elhunytat kellett törölni. Az NVI továbbirányított minket a személyiadat- és lakcímnyilvántartást kezelő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához (KEKKH). Múlthét csütörtökön megkerestük a KEKKH-t is, ahol a sajtóosztály egyik munkatársa másnapra ígért választ, de az mostanáig nem érkezett meg.

A kettős állampolgárság 2010-es bevezetése óta a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint 800 ezer határon túli magyar tette le az állampolgári esküt. Közülük a szeptember 17-i határidőig 275 ezren kérték felvételüket a választói névjegyzékbe. Regisztrációra 2013 óta van lehetőség, 195 ezren még a 2014-es parlamenti választás előtt jelentkeztek be az NVI-nél. Nekik nem kell megújítaniuk a regisztrációjukat, tíz évig rajta maradhatnak a listán.

Tehát az a 154 ezer külhoni választópolgár, aki a kvótanépszavazáson voksolt, a 2018-as, 2022-es és 2026-as országgyűlési választás előtt is kapni fog szavazólapot. Jelentős részük egyébként Romániából regisztrált, s a 2011-es népszámlálás alapján az erdélyi magyarok halálozási rátája magasabb, mint a többségi társadalomé. Így valószínű hogy a regisztráltak közül jó néhányan meghaltak.

A KEKKH vezeti az anyakönyvi adatokat, ám csakis a hazai születéseket és halálozásokat tartja nyilván, hiszen idehaza a kórházak, az orvos vagy az öröklési ügyeket intéző rokonok jelentik, ha valaki elhunyt. Nem lehetnek adataik a külföldön élő, az utóbbi években állampolgárságot szerzett magyarokról, legfeljebb akkor, ha a rokonok nem felejtik el, hogy szerettük magyar állampolgár is, és bemennek a magyar külképviseletre, bemutatni a halotti anyakönyvi kivonatot.

A KEKKH-nak elvileg lehetnek adatai az ilyen bejelentésekről, ezért is furcsa, hogy semmilyen választ nem kaptunk tőlük, ahogy a kormány sem tud információt szolgáltatni, pedig a hivatal irányító szerve a belügyi tárca, közvetve tehát a kabinet.

A kérdést felvető, a pénteki sajtótájékoztatóján a választási csalás lehetőségét sem kizáró Szávay azt mondta, őt nem elégítette ki az igazságügyi miniszter válasza, egyesen a miniszterelnökhöz, Orbán Viktorhoz fordul, hogy kiderítse, eddig hány halottat húztak ki a névjegyzékből, továbbá törvényjavaslatot nyújtanak be a választási eljárásól szóló jogszabály módosítására. 

Jogászok szerint megoldást jelenthetne, ha minden szavazás előtt, de legalábbis négyévente meg kéne újítani a regisztrációt. Viszont hosszú távon ez a Fidesz ellenére lenne: a regisztráció rendszeres megújítása visszavetné a szavazati kedvet, márpedig 2014-ben a külhoniak 95 százaléka a kormánypártra voksolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.


股票计划 Golden State Warriors Jerseys 美女明星 Cheap Shoes From China cheap off white cheap hydro flask 彩票开奖 dgivning samt cheap gymshark clothes Dynamo, Kiev